Friday, March 20, 2009

petua.

tibatiba fikiran bercelaru.argh.terus rasa nak post pasal petua ni.

Istimewa untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah:

* Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.

* Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.

berdoalah selalu.

* Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran+pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah+kemasyarakatan+kekeluargaan.

sibukkan diri jangan jadi penyibuk.ngaa.

* Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama)+menulis diari+catatan harian+menulis blog.

* Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran+hati
.

hiya.senyum.smile.cara paling senang.kita sendiri boleh buat kita tersenyum.ngee.:D

3 ale.ale.ale.ale:

+akufobia+ said...

yayaya.saya luahkan perasan dengan main blog.suka.hati tak gundah gulana lagi.lepas post jadi happy.so tak marah orang lagi.tak buat vandalism tak tentu pasal.tak sakit hati orang lagi.tibatiba lupa segala masalah.jadi tenang.so boleh kembali buat kerja dengan tak marahmarah.(ni antara cara je la kan nak release tension+luah perasaan.)

~chicken.rice~ said...

betul.ana setuju.tu salah satu kegunaan blog.meluahkan perasaan pada blog.rasa puas.blog taade nak marahmarah+kutukkutuk.sentiasa setia.tetapi tiada yang lebih setia menjadi pendengar luahan hati kita semua kecuali DIA.dan 1 cara yang amatamat senang untuk mendapat ketenangan jiwa adalah dengan mengingati DIA.jadi,jika hati resah,jiwa gundah,kembali lah pada DIA.kita akan dapat ketenangan sebenar yang kita cari.

+akufobia+ said...

hu.mengadu kat DIA.DIA paling tahu solution terbaik untuk segala masalah.mana tahu tibatiba dapat ilham ke kan lepas mengadu kat DIA.kan terus boleh settlekan masalah.tapi ilham tu tak datang macam tu.mulamula kena gak usaha sendiri kan.caricari cara penyelesaian.lepas tu baru serah pada DIA kalau da rasa tak jumpajumpa gak penyelesaian tu.kena ada kesungguhan gak masa mengadu tu.tapi kalau kesungguhan je lebih untuk masa tu je tak guna gak.amalamal lain kena gak jaga.baru la DIA senang je nak dengar+nak tolong.