Wednesday, August 26, 2009

hakikat.

dssuurr.tiktiktik.
hujan.bersahur dalam keadaan kedinginan yang amat sangat.hujan lebat membasahi bumiNYA.alhamdulillah.hujan rahmat untuk bulan ramadhan.

*****

"aarggh.lagilagi hujan.mendung pula tu.susah la.nak jemur kain pun tak boleh,matahari takde.kenapa la TUHAN turunkan hujan?hueh."
omelan seorang hamba.kenapa mesti DIA turunkan hujan?kerana dengan hujan akan suburnya tanaman yang menjadi sumber makanan haiwan+manusia.dengan hujan akan terbekalnya air dari atas bukit yang menjadi punca air untuk sekalian alam.masih lagi ditanya kenapa DIA turunkan hujan?untuk menyusahkan kerja kita?tidak sama sekali.apatah lagi selepas hujan,DIA hadiahkan pula kita sebuah pelangi free of charge.untuk menceriakan hati kita yang geram lepas hilangnya matahari.kejamkah DIA menghilangkan matahari untuk seketika?hujan itu 1 rahmat.turunnya rahmat dariNYA apabila turunnya hujan.selebat hujan yang turun,selebat itu jugalah rahmat yang diturunkan.

*****

class.
hujan lebat.selebatlebat mungkin.pokok kelapa tepi class bergoncang.angin betiup kencang.sehinggakan air hujan tempias masuk dalam class.
"alaa.habis basah.tak suka betul lah hujan ni."
guru yang mengajar ketika itu terdengar bebelan si anak murid.lalu ditenangkan hati yang yang membara itu.sambil tersenyum dia menuturkan,
"alhamdulillah.hujan pun.antara waktu doa dimakbulkan ialah ketika hujan lebat.sebab waktu tu gak DIA turunkan rahmat ke bumi."
anakanak muridnya terkesima.sedikit terasa mungkin bagi pelajar yang memarahi air hujan yang tidak berdosa itu tadi.lantas terus ditadah tangan.bukan untuk menadah hujan.tapi berdoa padaNYA.mohon diberkati ilmuilmunya saat itu.mohon diampunkan ketelanjurannya sebentar tadi.beberapa saat kemudian.hujan berhenti.apa yang berlaku?suasana petang tu sangatsangat tenang.dingin+mengasyikkan.angin betiup sepoisepoi lughah.sangat ni'mat.+ tatkala didongakkan kepala ke langit,subhanallah.pelangi indah diatasnya.lalu dipanjatkan kesyukuran padaNYA kerana menurunkan hujan+menghadiahkan pula pelangi untuknya.

|kadangkala DIA hilangkan sekejap matahari.kemudian DIA datangkan pula guruh+kilat.puas kita menangis,mencari di mana matahari.rupanya DIA nak hadiahkan kita pelangi.|


3 ale.ale.ale.ale:

+akufobia+ said...

cing.rindu nak tengok pelangi.

~chickenrice~ said...

jom doa DIA turunkan hujan selebat mungkin.

+akufobia+ said...

ngaa.gambar lebih cerah.awan mendung da pergi?haha.