Saturday, January 9, 2010

siapa?

anda adalah apa yang anda lihat.
ramai orang berebutrebut buat blog.
takut orang cakap kuno kalau takde blog.
tapi ada orang buatblog,dapat pahala.
ada pula segelintir yang buat blog,dapat dosa.
+selalunya lebih ramai yang terleka sehingga terlupanya DIA bila khusyuk berblog mengalahkan khusyuk solat.
bila da terleka,kita salahkan blog.blog buat kita leka.
blog buat kita lalai.
blog buatkitabuatkitabuatkita...
padahal bukan salah blog.
tapi salah kita.
kita yang menyalahgunakan blog.

*****

benih yang baik,walau dicampak kat pulau yang takde sesiapa,tetap akan tumbuh pokok yang baik.

musafir ilmu membawa diri.orang kata jangan.nanti terpengaruh dengan segala negatif kat situ.
ramai merekamereka yang tak sefikrah dengan kita kat sana.susah nanti.jangan pergi.
sang musafir pun da tak keruan.yeke bahaya?yeke lebih banyak negatifnya daripada positif kat luar sana?macam mana ni?macam mana?macam mana?
berbahagialah mereka yang dapat memelihara diri daripada segala yang negatif sekelilingnya.
tapi alangkah berdoubledoublenya bahagia orang yang dapat mengubah negatif tu menjadi positif kan?
susah?payah?
waktu tu lah segala ilmu yang dikumpul ketika di zonezone selamat bersama mereka yang sefikrah perlu dikeluarhujahkan.bantu mereka yang belum bernasib baik untuk berada di zone selamat.
apa yang penting?kerjasama.betul kata wonderpet.kerjasama.
+untuk situasi macam ni,kerjasama antara iman,hati+akal sangat diperlukan.
maka,pelihara hati.pelihara iman.pelihara akal fikiran.
mantapkan sejitu mungkin bermula dari sekarang.
sebagai persediaan untuk emergency di masa hadapan.
ingatlah,
kalian yang menentukan hala tuju masingmasing.
kalian yang menentukan siapa diri kalian.

0100/09012010,
bukan orang lain yang membentuk diri kita,
tapi kita sendiri yang membentuknya,
maka,semuanya ditangan kita.
chickenrice.

0 ale.ale.ale.ale: