Sunday, May 9, 2010

'baik' [versus] baik.

dengan nama ALLAH,
huraikan simpulan hati, akal, fikiran dan lidahku.

(buat nota sambil tidur *serius*, ini hasilnya.writing error dan tak faham.-.-' )
*jangan tiru aksi ini di rumah, di sekolah, di universiti, hatta di pejabat. :|
-selingan-

"aku rasa, da cukup baik macam ni.solat aku tak tinggal.puasa penuh.couple-couple ni small matter je kan.aku couple je, tak lebih.biasa-biasa je."
ketahuilah,
untuk jadi baik itu bukan mudah.dan sangat payah.
bila segalanya bermula dari zero.kosong.lompong.
dan untuk jadi baik itu bukan semudah ABC, 123, alif baa taa.
bukan semudah tidak tinggal solat, tetapi larangan yang lain dilanggar.
baik itu apabila orang itu melakukan amar makruf nahi mungkar.
dengan cara, masuk ke dalam ISLAM secara menyeluruh, sejajar dengan firmanNYA ;
"wahai orang-orang beriman, masuklah ke dalam ISLAM secara KESELURUHAN. Dan jangan kamu ikuti langkah-langkah syaitan, sesungguhnya syaitan itu musuh yang nyata bagi kamu."
[alBaqarah : 208]

dan sungguhlah, memang susah untuk jadi baik.
senang untuk dilafazkan,
"jom jadi baik."."jom baik bersama.".
tapi untuk memenuhi apa yang dilafazkan itu tidak semudah ayat yang meluncur dari hujung bibir.
yes, easier said than done.
dan ingat juga, tak salah untuk dari jahil ke beriman.
"change for good ain't a crime.though it will cost you blood and tears for a start."
dan tidak juga menjadi kesalahan untuk berubah secara perlahan-lahan.
kerana yang bernilai itu apabila perubahan yang dilakukan perlahan-lahan dan istiqamah.
berbanding perubahan yang dilakukan drastik tahap hiperbola dan berciciran di tengah jalan.
"it's not a sin to change one thing in one time."
untuk lakukan semua ini, sangat perlukan kekuatan setinggi gunung everest sebesar lautan pasifik (peergh.hiperbola diaa.).
maka, cari kekuatan itu. kekuatan itu tidak akan datang bak titisan hujan. mohon lah kekuatan dari DIA. berdoalah. kerana sesungguhnya,
"berdoalah kepadaKU.nescaya akan KU perkenankan kepadamu."
[alMu'minun : 60]
berpeganglah,
"doa itu wireless. coverage dia masuk 1 universe."
[jasminVERSUS; HLOVATE]
[sumber; versusHLOVATE]

1959/09052010,
ku biar kalam berbicara,
ku biarkan pena menulis,
moga terubat segala keresahan di jiwa,
tak pernah ku ingini,
chickenrice.

0 ale.ale.ale.ale: