Saturday, April 16, 2011

maju.

dengan nama ALLAH,
huraikan simpulan hati, akal, fikiran dah lidahku.


"sejauh mana kita manfaatkan IT untuk manfaat Islam masa kini."
[alKuliyyah/akhlak dalam maya.]

zaman dan berubah, dunia dah maju.

famouskan ayat tu. bila tengok budakbudak kecil main komputer je,"zaman dah berubah dunia dah maju." tapi masalahnya bukan pada zaman yang berubah atau pada dunia yang maju, tapi pada semaju mana kita nak manfaatkan setiap perubahan yang berlaku pada dunia.

marcapada ini (haa keluar format karangan BM sikit.), hampir majoriti hidupan kat dunia ada FB. hidupan ye. bermakna yang selain daripada manusia pun termasuk. tipu? mana ada. tengok ni >>[bulat eksheed bin zulkharnain]. haa maju sangat kan. kucing pun ada FB.

OK dah tersimpang jauh. yang nak dibincangkan bukan kucing ada FB atau ikan dll. tapi manusia yang berinternet dan 90% dihabiskan di FB.

setiap web yang kita buka, setiap profile manusia yang kita view, setiap video yang kita tengok, setiap status yang kita tulis, setiap gambar yang kita upload, setiap comment yang kita turunkan, semuanya nanti Allah akan tanya kat akhirat. akan Allah hitung.

yang salah dan tak sepatutnya, bertambah timbangan dosa. yang baik dan bermanfaat, bertambah timbangan pahala. walau kecil jahat+baik yang kita buat di internet, DIA akan balas. [ alZalzalah : 7-8] walaupun orang lain tak nampak, DIA Maha Melihat kan ?

=====

ohh dan kerana AJK yang Islam hanya aku sorang, maka segala hal ehwal ahliahli yang Islam dibawah tanggungjawab aku. kalau ada kewajipan sepanjang program yang diorang tinggalkan, aku gak akan dipertanggungjawabkan. OK aku boleh. inshaAllah.

haishh sebak betul tengok gambar ni.

note: sorry.

"Allahumma, bersihkan hatiku dari sifat munafiq, pekerjaanku dari sifat riyaa', lidahku dari berbohong, pandanganku dari khianat, kerana Engkau Maha Mengetahui apa yang disembunyikan oleh pandangan dan dirahsiakan oleh hati."

0152/16042011,
from HIM that I came,
to HIM that will I be returned,
chickenrice.

0 ale.ale.ale.ale: